Skip to main content
  • Snelle levering in heel Nederland
  • Meer dan 100.000 m² tegels uit voorraad leverbaar
  • Meer dan 3000 m² showroom

Tegeltermen

Gerectificeerde tegels

Een gerectificeerde tegel is een tegel waarvan na het bakproces de kanten worden afgezaagd of afgeslepen/gefreesd. De tegel krijgt dan kaarsrechte kanten waardoor het mogelijk is om deze tegels met hele dunnen voegen te leggen. Dit geeft vaak een strak en modern eindresultaat. Gerectificeerde tegels worden ook vaak aangeduid met de afkorting  RTT of RETT (afkorting van het Italiaanse woord Rettificato.)

Gekalibreerde tegels

Als vermeld is dat een tegel gekalibreerd is heeft dat betrekking op een partij tegels. Als de tegels gekalibreerd zijn, dan zijn alle tegels op gelijke dikte gezaagd. Van gekalibreerde tegels wordt vrijwel alleen gesproken als het natuursteen tegels betreft.

Calibermaten

Keramische tegels worden gebakken en bij dit bakproces van 1 maat (bijvoorbeeld 60cmx60cm) komen verschillende maten uit de oven. Denk aan 59,8cm; 59,9cm en 60,0cm, alle tegels worden na productie gesorteerd en gerectificeerd en krijgen dan een kaliberaanduiding op de doos (bijvoorbeeld: kalibermaat 59,9 of 9). Als de kalibermaat 59,9 is dan is hier een tolerantie van toepassing van 1mm. In dit geval dienen alle tegels tussen de maten 59,86cm en 59,95 cm te liggen.

Monicaliber

Dit zijn tegels die altijd dezelfde maat (caliber) hebben en daardoor met doorlopende voeg op wand en vloer gebruikt kunnen worden of als moduul gelegd kunnen worden. Monocaliber tegels zijn altijd gerectificeerde tegels.

Door en door tegels

Een door en door tegel is een tegel die volledig van hetzelfde materiaal gemaakt is. Dit betekent dat de kleur van de toplaag gelijk is aan de kleur onder de toplaag. Dit heeft als groot voordeel dat eventuele beschadigingen in de loop der jaren niet opvallen. Door en door tegels worden ook vaak Full-body tegels of volle massa tegels genoemd.

Dubbel hard gebakken tegels

De term dubbelhard is ontstaan doordat in het verleden de tegels bij hoge temperaturen 2X gebakken werden. Door de hogere temperatuur ontstaat er meer krimp en een betere verdichting waardoor de tegels dichter van structuur zijn.

Verglaasde tegels

Verglaasde tegels hebben een toplaag die uit een gekleurde glazuur bestaat. Deze gekleurde glazuur zorgt voor de uitstraling, kleur en design van de tegel.

Antislipwaarde

De anti-slipwaarde van een tegel kan op verschillende manieren worden aangegeven. De meest voorkomende waarde is de R-waarde. De R-waarde is het resultaat na een test volgens de “Scheibe ebene” methode. Bij deze test wordt de antislip waarde bij verschillende hellingshoeken gemeten en uitgedrukt met de letter “R” gevolgd door een cijfer. De meest voorkomende R-waarde zijn:

  • R9 = 03 t/m 10 graden (geringe antislip waarde)

  • R10 = 11 t/m 19 graden (normale antislip waarde)

  • R11 = 20 t/m 27 graden (verhoogde antislip waarde)

  • R12 = 28 t/m 35 graden (grote antislip waarde)

  • R13 = Meer dan 35 graden (zeer hoge antislip waarde)

Slijtklasse

Aan de slijtklasse van de tegels kunt u zien voor welke ruimtes of gebruik ze geschikt zijn. De slijtklasse van geglazuurde keramisch tegels wordt aangeduid in de slijtgroepen 1 t/m/ 5.

  • Slijtgroep 1 (komt eigenlijk niet voor): geschikt voor ruimtes waar voornamelijk met zacht schoeisel of blote voeten wordt gelopen (bijvoorbeeld een badkamer).

  • Slijtgroep 2 (komt eigenlijk niet voor):: geschikt voor zacht schoeisel in ruimtes waar nagenoeg geen vuil/zand voorkomt.

  • Slijtgroep 3: geschikt voor ruimtes waar geen hoge belasting plaatsvindt(badkamer/toilet).

  • Slijtgroep 4: geschikt zijn voor hoge belasting zoals een woonkamer, keuken, gang of hal. En hier kan met normaal schoeisel op gelopen worden.

  • Slijtgroep 5: geschikt voor ruimtes met high traffic en zeer veel wordt gelopen.

Lappato & Lucidato

Lappato betekent dat het oppervlak van de tegel half glimmend is. De tegels is niet glimmend en niet mat.

Lucidato betekent dat het oppervlak van de tegel glimmend is. dit is het tegenovergestelde van ‘mat’.

Witte en rode scherf

Een verglaasde tegel heeft een toplaag op de body van de tegel. Een andere naam voor body is ‘scherf’. Wanneer de scherf rood is, dan betekent dit dat de klei die gebruikt is een rode kleur heeft. Vooral bij witte wandtegels is het belangrijk dat u let op de kleur van de scherf. Het nadeel van een rode scherf bij een witte wandtegel is dat wanneer de voeg niet mooi verwerkt wordt de rode scherf kan doorschijnen bij de randen van de tegels. Ook vallen beschadigingen extra op bij tegels met een rode scherf.

Tint

De tintaanduiding op een verpakking geeft de exacte kleur van de betreffende serie aan die geproduceerd is. Fabrikanten proberen ten alle tijden de perfecte en gelijke kleur te krijgen, echter door diverse omstandigheden in het productieproces is het niet altijd mogelijk dat tintverschillen voorkomen. Daarom krijgt elke serie een eigen tintnummer. Let bij een eventuele nabestelling altijd op de tintaanduiding!

Hit enter to search or ESC to close